Preem Logo

Sök efter något i sökfältet ovan för att visa resultat

Medarbetarna bakom tekniken

Preem satsar stort på förnybart flygbränsle

Vi på Preem ligger i framkant när det kommer till förnybara drivmedel. Vi ska bland annat bygga Sveriges största produktionsanläggning för förnybar diesel och förnybart flygbränsle. – Vi har gjort betydande investeringar i både Lysekil och Göteborg för att ställa om, säger Eva Lind Grennfelt, utvecklingsingenjör på Preem.

Andelen förnybara drivmedel behöver öka för att nå EU:s klimatmål. Preem bidrar bland annat genom ombyggnationer av befintliga anläggningar som möjliggör produktion av förnybart bränsle. I Lysekil har ett stort arbete gjorts för att bygga om en befintlig fossil anläggning till förnybar produktion som kommer tas i bruk under 2025. Samtidigt planeras nu en ombyggnation av ytterligare en fossil anläggning för att producera upp till 1,2 miljoner m3 SAF (Sustainable Aviation Fuel) och HVO100 (Hydrotreated Vegetable Oil).  

Från fossila bränslen till förnybara 

– Vi har tagit investeringsbeslut för ett stort projekt i Lysekil där vi kommer att omvandla en befintlig anläggning från att producera fossila produkter till att endast producera förnybart flygbränsle (SAF) och HVO100. Hösten 2024 påbörjades byggnationen av en förbehandlingsanläggning där förnybara råvaror renas från föroreningar innan de kan användas i anläggningarna som producerar förnybart drivmedel. Två stora projekt som visar hur långt Preem har kommit i att möjliggöra omställningen till förnybar produktion, berättar Eva Lind Grennfelt.  

Projektet i Lysekil ska bidra till att kraftigt öka produktionen av SAF för att stödja flygindustrins övergång till mer hållbara bränslen. Investeringen är en del av Preems långsiktiga strategi att minska de fossila koldioxidutsläppen och ställa om sin produktion från fossilt till förnybart.  

Satsningen på förnybara anläggningar pågått sedan 2010 

Redan 2010 började vi på Preem producera förnybara drivmedel. Processen för att skapa HVO100 innebär att man avlägsnar syre från råvarorna genom en kemisk reaktion med vätgas, vilket resulterar i rena kolväten som har utmärkta egenskaper som dieselbränsle och även kan anpassas till flygbränsle. För att kunna öka produktionen av HVO100 investerade vi under 2015 i en anläggning för att förbättra köldegenskaperna, samt i en anläggning för vätgasproduktion 2019, då HVO100 kräver fyra till fem gånger så mycket vätgas jämfört med fossil diesel. Vi tittar nu på möjligheterna att bygga ytterligare en ny vätgasanläggning och en koldioxid-infångningsenhet. 

Enorm potential att minska de fossila utsläppen 

– De här förnybara bränslena har en stor potential att minska de fossila koldioxidutsläppen. En produktion på en miljon kubikmeter HVO100 kan spara ungefär två och en halv miljon ton fossil koldioxid jämfört med fossila bränslen, säger Eva Lind Grennfelt. 

Genom att använda befintlig infrastruktur och optimera processerna har Preem lyckats ställa om delar av sin produktion till att vara både ekonomiskt och klimatmässigt mer hållbar.  

Kan påverka och göra skillnad 

Eva Lind Grennfelt har en bakgrund som civilingenjör i kemiteknik från Chalmers. Under studietiden insåg hon genom sommarpraktik och kurser att produktion var mer intressant än labbmiljöer och biokemi, vilket förändrade hennes karriärinriktning. 

På Preem har hon arbetat sedan 2003. Innan dess arbetade hon inom pappersmassaindustrin med processdesign och projekt runt om i världen. Hon ville dock komma närmare produktionen och arbeta på en fast anläggning för att kunna utvecklas i sitt arbete.  

– Valet att börja på Preem påverkades av en vän till mig som arbetade där och som trivdes väldigt bra. Och det gör verkligen jag också. På Preem är det en dynamisk arbetsmiljö för ingenjörer, där man kan utvecklas och påverka stora produktionsprocesser, avslutar Eva Lind Grennfelt. 

Eva Lind Grennfelt

Eva Lind Grennfelt

Utvecklingsingenjör

Lär dig mer om hur det är att jobba på Preem

Framtidens flygbränsle

Vi ska enligt plan producera förnybart flygbränsle, med ca 500-600 000 kubikmeter förnybart flygbränsle per år. Vilka råvaror kommer vi använda för att göra bränslet och har vi tillräckligt av dem?

Ombyggnation för förnybart

Möt Malin Karlbrink, Produktionsingenjör Process, som arbetar med Synsat-projektet på raffinaderiet i Göteborg. 

I videon berättar hon om vår anläggning för HVO (hydrerad vegetabilisk olja) i Göteborg som byggdes om redan 2010.