Preems omställning till alltmer förnybar produktion ökar vår tillgång på koldioxid med förnybart ursprung. Denna koldioxid kan kombinerat med vätgas skapa elektrobränsle.
Vi undersöker möjligheterna att producera elektrobränsle som ett komplement till biobaserat, förnybart bränsle. Tillsammans bidrar de till att fasa ut fossila bränslen och nå vårt mål om en klimatneutral värdekedja till år 2035.
Nu inväntas resultaten från denna tidiga förstudie för vidare beslut.
Viktiga för omställningen
Elektrobränslen pekas av EU ut som en del av den mix av förnybara flytande bränslen som ska ersätta fossila bränslen, bland annat inom flyget. Från 2030 måste flyg från europeiska flygplatser blanda in viss mängd elektrobränsle, en andel som kommer att öka över tid. Möjliga slutprodukter som syntetisk metan, metanol, nafta eller ammoniak kan också användas som förnybara insatsvaror i exempelvis kemiindustrin och därigenom bidra till olika branschers omställning.
Förnybara bränslen av el, vatten och koldioxid
Elektrobränslen, eller syntetiska bränslen som de också kallas, framställs genom att fossilfri vätgas producerad via elektrolys av vatten processas med koldioxid. Slutresultatet kan vara förnybara drivmedel för fordon, flyg och sjöfart eller kemikalier till industrin.
På bilden: Schematisk illustration av produktion av så kallad e-SAF, förnybart elektrobränsle till flyget. Olika processer kan ge olika resultat, exempelvis förnybara drivmedel och/eller insatsvaror till kemiindustrin.